Over Vadehavet (2021)


Ode til himlens fugle

Vadehavet er rasteplads for millioner af trækfugle. Og der er nogle, der tæller dem. Bundet til jorden observerer de fuglenes frie flugt mellem himmel, hav og – videre ud i verden. Denne opslugthed er en hobby, en konkurrence, en livsstil. Det er muligvis et komisk syn udefra, men ikke desto mindre en aktivitet, der bliver gennemført med beundringsværdig alvor. Særligt i foreningen Trækfuglenes Venner.

Vi sætter tre konkurrerende fuglekiggere på scenen: Den enevældige formand Erna Iversen, hendes assistent Frikke, der med sit falkeblik sikrede formanden førstepladsen ved seneste optælling, samt hendes indædte rival Rigmor Gram. Med sang og musik sætter trioen fokus på himlens frie fugle og den længsel det efterlader.

Menneske og landskab hører sammen
Mennesket kan meget. Men flyve, sådan rigtigt, ved egen kraft, lette fra jorden og svæve i vinden, det kan vi ikke. Vi har flyvemaskiner, men vi har ikke vinger. Som fuglene.

Over vadehavet handler om tre mennesker i sandet og om, hvordan deres betragtninger af fugle giver nye synsvinkler på tilværelsen. Forskellige livsanskuelser føres frem mellem dem, og der er langt fra enstemmighed i ornitologforeningen, snarere bliver medlemmerne et ekko af de opfarende fugle, de fascineres af. Kampen om formandsposten ender med ikke kun at være et spørgsmål om bestyrelsespolitik, men en diskussion af hele forholdet mellem menneske og natur.

 

SPILLEPERIODE

Teatret Svalegangen, Aarhus
25. sept. – 16. okt. 2021

Randers Teater
19. okt. 2021

Team Teatret
25.-26. okt. 2021

PRESSEN SKREV


***** 'Småtterier med stor betydning' (JP)
Læs anmeldelsen
**** ...charmerende trekløver i fin musikalsk fortælling (iScene)
Læs anmeldelsen
**** Underfundig og nærværende forestilling om frihed (Kristelig Dagbald)
Læs anmeldelsen
**** Det løber koldt ned ad ryggen, det er godt teater. (Kulturnyt)
Læs anmeldelsen

MEDVIRKENDE ANNA UR KONOY, JENS KEPNY KRISTENSEN, UTA MOTZ
TEKST JENS KEPNY KRISTENSEN
INSTRUKTION HANS RØNNE
SCENOGRAFI GITTE BAASTRUP
MUSIK UTA MOTZ
LYS OG TEKNIK POUL JEPSEN
PRODUCERET AF TEATRET

Over vadehavet finder inspiration i sammenstødet af poesi og biologi. Trækfuglene, Steen Steensen Blichers klassiker, med sin lyriske realisme er således også frit forlæg for forestillingens tekst og musik. Digtsamlingen indrammer hver fugl med sin omverden og træktid i et digt. Blicher kalder den en naturkoncert, ud fra den idé at naturen synger til mennesket. På samme måde er Over vadehavet en musikalsk fortolkning af landskabet såvel som en iscenesættelse af de skabninger, der findes her.

 

Inderlig jeg længes
efter vår, men vintren strenges;
atter vinden om til nord!
Kom, sydvest, som frosten tvinger!
Kom med dine tågevinger!
Kom og løs den bundne jord!

- Overture fra Trækfuglene.